Sorozatunk első részében ismerjétek meg a világ egyik legextrémebbnek tartott sportját, a búvárkodás legősibb formáját, a szabadtüdős merülést. A szabadtüdős búvárok nem használnak palackot, a merülés egyetlen lélegzetvételnyi levegővel történik és átlagosan 2 percet töltenek a víz alatt, de vannak, akik akár 10-15 percig, sőt még tovább is képesek a víz alá merülni.

Annak idején a gyöngyhalászok egy lélegzetvétellel merültek le a “zsákmányért”. Ők nem a kihívás, vagy önmaguk legyőzése miatt tették ezt naponta akár több százszor is, hanem a megélhetés miatt. Ezzel ellentétben, ma nem megélhetési célból merülnek ily módon a búvárok, sokkal inkább a víz alatti élmények iránti vonzalmuk csábítja őket a mélybe, emellett pedig a kihívás hajtja őket, legfőbb céljuk önmaguk legyőzése.

A szabadtüdős búvár mindig egyre mélyebbre szeretne menni, vagy kicsivel több időt eltölteni a víz alatt, mint előzőleg. Ez jelenti számára a legfőbb kihívást, ezért is fontos, hogy a fizikai edzéstervébe a mentális felkészülést is beépítse, hiszen egy elhibázott merülés akár az életébe is kerülhet. Számos technikát alkalmaznak, legyen az a mindfulness (tudatos jelenlét) vagy a nélkülözhetetlen meditáció, másoknak a jóga vagy az autogén tréning segít, én most mégis a vizualizációt emeltem ki, mivel ez egy viszonylag egyszerűen elsajátítható technika bárki számára, nem igényel különösebb akaraterőt.

A vizualizáció egy élmény, tapasztalás létrehozása a képzeletünk segítségével. A gyakorlat végzése során a búvár, lehetőleg fekvő, nyugalmi testhelyzetben, lehunyt szemekkel elképzeli a merülését, minden másodpercet, minden mozdulatot, amelyet tenni fog. A valóságban egy 90m mélységbe merülés 3 perc alatt történik meg, ezzel szemben ez a 90m merülés a vizualizáció alatt akár 1 órát is igénybe vehet. Ezt a merülést egy búvár sokszor végiggondolja fejben, miközben felkészül magában a váratlan helyzetekre. Eközben azt is képes előhívni magából, hogy mi az, ami számára stresszhelyzetet teremthet a víz alatt és így előre tud azon dolgozni, hogyan kezelje majd.

“Egy készülékkel merülő búvárnak nem szabad visszatartani a lélegzetét, különben sérülhet (veszélyesen tágulhat) a tüdeje. A szabadtüdős búvárnak ellenben vissza kell tartania a lélegzetét, mégpedig a merülés teljes ideje alatt. Lemerülés közben csökken, felemelkedéskor nő a szabadtüdős búvár tüdejében lévő levegő térfogata, ugyanakkor a mennyisége sohasem lesz több mint induláskor volt, hiszen a víz alatt már nem vesz levegőt. Nem is kell aggódnia a tüdőtágulásos sérülések miatt. Emellett a szabadtüdős búvár szervezetében nem oldódik nagy mennyiségű nitrogén sem (mivel nincs belőle többlet), így aztán nem is kell az emelkedési sebességre, a no dekó időre, vagy a biztonsági megállóra figyelnie. A szabadtüdős búvár olyan gyorsan merülhet le és emelkedhet föl, ahogyan csak kedve tartja. A merülésnek ez a válfaja nemcsak új perspektívát nyit a búvár előtt, de nagymértékben fejleszti is a búvár képességeket. Ezen felül sok tekintetben komolyabb kihívást jelent, mint egy tipikus szabadidős merülés. Ez bizony sport a javából, ahol a képességek folyamatosan csiszolhatók és az egyéni rekordok állandóan túlszárnyalhatók. A szabadtüdős merülés egyszerre jelent fizikai és mentális kihívást. Talán éppen emiatt válik függővé az, aki egyszer belekóstolt már.”
(Eredeti cikk: https://buvarmesterblog.blogspot.com/2014/02/mi-freediving.html)

A szabadtüdős merülés legendás alakja, Guillaume Néry, aki 2015-ben vonult vissza a versenyzéstől, amikor egy világcsúcs kísérlet, melyet akkor megdöntött, a szervezők gondatlansága miatt kis híján az életébe került. Azóta is káprázatos kisfilmeket készít a feleségével, Julie Gautier-vel együtt. Filmjeiken keresztül érdemes kicsit “hátradőlni” és “elmerülni” a víz alatti világban.


On a single breath of air, Guillaume Néry explores the deepest pool in the world in Italy: Y40.
The action is filmed on breath hold by his wife Julie Gautier
.”


„No fear in the dark”


“Our new short film (12 min) is finally out. Turn out the light, put your headphones
and freedive with me around the world” (G.Néry)


“Ocean Gravity is a short film that rewrite the rules of the underwater world
and takes us this time into the world of the weightlessness.”


„Ama is a silent film. It tells a story everyone can interpret in their own way,
based on their own experience. There is no imposition, only suggestions.”


“The Passage is a 52min documentary following World Champion Freediver
in his exploration of Yucatan Peninsula in Mexico.
Here is the final scene of the film, when Guillaume explores the magic of the Cenotes.”


FILMAJÁNLÓ
„A nagy kékség” Luc Besson rendezésében
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-nagy-kekseg-le-grand-bleu/movie-8809