Amikor már tudtuk, hogy együtt szeretnénk dolgozni, szinte azonnal jött a menta ötlete. Ahogy elindultak a névvariációk, az elsők között volt a mentatlon elnevezés, melyet ugyan még sok másik követett, végül mégis visszatértünk ehhez. Úgy tartják, az első gondolat az igazi, nos, erre most mi sem tudtunk rácáfolni. Ebben az élettel teli szóban valahogy ötvöződik mindaz, amit mi gondolunk arról, amit csinálni szeretnénk, ami ránk és az elhivatottságunkra jellemző, valamint sugall egyfajta életérzést.
Az atlon, mint görög eredetű szó jelentése verseny, harc, s a sportágaknál általában ennek előtagja határozza meg, pontosan milyen versengésről is van szó (duatlon, triatlon, pentatlon, dekatlon). A menta előtaggal arra szeretnénk utalni, hogy itt egyfajta mentális kapcsolódás van a versenyhez.
Lehet ez egy küzdelem, versengés önmagunkkal, küzdhetünk a céljaink eléréséért, az akadályok leküzdéséért, harcolhatunk a kiégés ellen, a motiváció növeléséért, fenntartásáért, rossz szokásaink elhagyásáért. Miközben természetesen adott sportágon belül a sportoló valós versenyeken méretteti meg magát. Azonban, hogy ez a küzdelem mégse legyen olyan „izzadtságszagú“, erre szolgál az elnevezésünkben a menta összetevő, mint gyógynövény, mely revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, fáradtságot, serkenti az agyműködést, gondolkodást, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású. Mindezen jótékony hatások mellett egy igen kellemes illattal és aromával rendelkező, sokrétűen felhasználható növényről van szó, mely párhuzamba állítható a mentális technikák széleskörű alkalmazhatóságával.
Ezen gondolatok mentén (vagy ha úgy tetszik, mentán 🙂 ) álmodtuk meg a mentatlon szójátékot és a mögötte lévő tartalmat.

Érdekességként összegyűjtöttük a legismertebb -atlon sportágakat.

Aquatlon
Két sportágból, de három versenyszámból álló verseny, ahol a számok sorrendje: futás, úszás, futás. A felnőtt sprinttáv adatai 2,5 km – 1 km – 2,5 km.

Duatlon
Két sportágat ötvöz magában, a futást és kerékpározást, azonban maga a verseny három részből áll az alábbi sorrendben: futás, kerékpározás, futás. Hivatalos felnőtt távjai a sprint (5 km – 20 km – 2,5 km) és a rövidtáv (10 km – 40 km – 5 km).

Triatlon
Napjainkban talán az egyik legismertebb atlon sportág. A duatlon számai itt kiegészülnek még az úszással, a versenyszámok sorrendje ebben az esetben: úszás, kerékpározás, futás. Klasszikus felnőtt távjai a sprint (0,75 km – 20 km – 5 km), rövidtáv/olimpiai táv (1,5 km – 40 km – 10 km), középtáv/féltáv (1,9 km – 90 km – 21,0975 km), hosszútáv/ironman (3,8 km – 180 km – 42,195 km).

Pentatlon
Ismertebb nevén öttusa, egy összetett, 5 sportágból álló versenysport.
A sportág hagyományosan gerelyhajításból, futásból, diszkoszvetésből, távolugrásból és birkózásból állt. A ma ismert öttusa a 20. század elején alakult ki. 1912-ben mutatkozhatott be a ma is ismert öttusa az olimpián. A következő számokból állt: lövészet, úszás, vívás, lovaglás és futás.

Dekatlon
Más néven tízpróba, mely az alábbi versenyszámokból áll: 100, 400, 1500 méteres síkfutás, 110 méteres gátfutás, diszkoszvetés, gerelyhajítás, súlylökés, rúdugrás, magasugrás és távolugrás.

Spartathlon
Az elmúlt években a magyar sikereknek is köszönhetően hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek és ismertségnek örvendő ultramaratoni futóversenyt Görögországban, Athén és Spárta közötti 246 km-es távon rendezik, a felkészült és kitartó futók az Akropolisz lábától egészen Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak. Az 1983 óta évente rendezett verseny szeptember utolsó péntekén rajtol.