Fejben dől el…halljuk sokszor ezt a már elcsépeltnek, közhelyesnek tűnő mondatot. Ám nem véletlen, hogy ennyiszer röpköd a levegőben ez a mottó, hiszen valóban nagyon sok múlik azon, hogyan gondolkodunk, mit gondolunk magunkról, cselekedeteinkről, azok kimeneteléről, környezetünkről. Ez nagyban befolyásolja, meghatározhatja kudarcainkat és természetesen sikereinket is. A mentáltréner egyik fő célja, hogy sikeres gondolkodásmód irányába terelje ügyfelét, aki ezáltal jobb teljesítményt hozhat ki magából.


Mit is jelent mindez a sportban?

A mentáltréning egy olyan támogató folyamat, mely személyre szabott technikákat, fejlesztő módszereket, gyakorlatokat alkalmaz, ezeken keresztül segítve a sportolót képességeinek felszínre hozatalában és hatékony alkalmazásában. A mentáltréner segít a pontos, mérhető cél meghatározásában, s annak eredményes elérésében. Segít továbbá az edzéseket, versenyeket érintő nehéz helyzetek és akadályok leküzdésében. Segít felismerni, kezelni a felmerülő konfliktusokat, stresszhelyzeteket, s egyben harmóniát teremteni a sportoló és környezete között, kiegyensúlyozottabbá tenni a mindennapokat.

Egyéni sportolók, csapatok és edzők részére kínál olyan eszköztárat, mely segíteni tudja a hatékonyabb, jobb együttműködést mind csapaton belül, mind az edzővel. A közös munkával növelhető, fenntartható a motiváció, az önbizalom. Lehetőséget nyújt az önismeret erősítésére, a változásra, változtatásra (szemléletmód, komfortzóna, szokások, babonák). Gyakorlati feladatokon keresztül elérhető a hatékonyabb időbeosztás, koncentráció, fókuszáltság.

Szükség esetén a mentáltréner a problémák időben történő felismerésével segíthet a sportolónak eljutni megfelelő szakemberhez, hiszen a testi, lelki betegségek kezelése már túlmutat lehetőségein.

Mindezek figyelembevételével a sportoló és edző kölcsönös érdekeit szem előtt tartva érdemes beépíteni a mentáltréninget is a felkészülési folyamatba.